söndag 26 februari 2017

Typ sämst men glad ändå

Egentligen har jag satt upp en regel som förbjuder mig att kliva upp 05.30 en ledig lördagmorgon, men igår gjorde jag ett undantag. Jag hade nämligen anmält mig till Malmfältsloppet i Malå och var därmed tvungen att lämna Umeå tidigt, tidigt för att infinna mig på startlinjen. 

Målet med loppet var att jag skulle seeda upp mig ett led eller två i Vasaloppet nästa helg. Tyvärr åkte jag skitdåligt, så jag får vackert sälla mig till led 10 ändå nästa vecka. 
Men jag tänker att denna lilla utflykt på 40 mil tur och retur inte var förgäves! Förutom att jag fick ett rejält träningspass (loppet var 43 kilometer långt) fick jag några lärdomar som jag tar med mig till nästa helg för att hålla humöret uppe i spåret, till exempel:
1. Se till att ha ordentligt vallade skidor. Med andra ord: Det duger inte att slafsa på lite snabbglid och hoppas på det bästa. Igår ledde det nämligen till att jag nästan inte kunde staka några partier alls pga noll glid. 
Lyckligtvis kommer jag kalla in experthjälp till vasan. 

2. Betrakta varje nedförsbacke som en present och känn tacksamhet över att få vila en stund (slappna dock inte av helt så att du blir en del av vurpfesten i Risberg).

3. Ta med små Snickers och andra chokladbitar att mumsa på var 15:e kilometer. Dels för att fylla på med energi, dels för att alltid ha en kort fikastund att se fram emot. 

4. Fokusera på en mil i taget. Istället för att tänka "nu är det åtta mil kvar" efter den första, tänk "nu har jag åkt en mil och det gick ju bra, så nu ska jag åka en till". 

Punkt 2–4 körde jag på igår (fast då delade jag upp loppet i 5 kilometers-bitar istället) och jag var på ett jäkligt bra humör under hela loppet trots att åkningen gick dåligt. Och det är jag jäkligt stolt över, med tanke på hur lätt jag har till att bli på dåligt humör. 
Det var för övrigt helt magiskt väder igår under hela loppet, så jag njöt verkligen över att få vara ute och röra på mig. Ja, förutom de fem sista kilometrarna då jag helst bara ville lägga mig ner bredvid spåret och inte röra mig ur fläcken.

3 kommentarer:

mami sa...

Bra gjort!! Och vilket väder med "KANONsol" ;) Hoppas föret och vädret blir detsamma nästa helg :)

Anna sa...

Mami: Har du bytt uttryck från "knallsol" till "kanonsol" nu? Då vill jag veta tecknet för det! ;)
Samma väder får det gärna vara, men jag vill hellre ha lite mer glatta spår! :)

mami sa...

Njae vi får väl se om jag delar med mej det tecknet. Tror jag kör på KNALLsol i stället :)