torsdag 9 januari 2014

Brödkärlek och pinsamma lappar

Alltså den kärlek jag känner för nybakat bröd. En kärlek som aldrig kommer svalna. 
Jag bakade kesolimpa idag och fick riktigt hejda mig själv från att inte äta upp alltihopa sekunden efter att jag lyfte limporna ur ugnen. Fast några brödbitar moffade jag allt i mig på en gång. Toppade med lite, lite smör som smälte direkt det snuddade brödytan smakade brödbitarna barndomsminnen och så gott att det fladdrade till lite i magtrakten. Industriproducerat köpebröd kommer aldrig i närheten av den smaken. 

Förresten så var gårdagskvällen med Sandra fantastiskt trevlig. Vi åt middag på Allstar (sådär gott, tyvärr) för att sedan kila över på Rex och sippade några drinkar (underbart goda, i vanlig ordning). Och så hade vi förtroliga samtal hela kvällen, om alltifrån smärtsamma minnen till dråpliga händelser. 
Och på tal om dråpliga händelser: En bit in på kvällen igår upptäckte jag att en stor prislapp dinglade från mina nyinköpta jeans. Helt plötsligt fick det stora leendet en servitör avfyrat mot mig en stund tidigare en helt ny innebörd... 

--
Uppdatering: 
Anjas begäran kommer här receptet på brödet. 

Kesolimpa
Receptmakare: UnderbaraClara

Ingredienser:
  • 5 dl ljummet vatten
  • 50 gram jäst
  • 150 gram keso
  • 2 tsk salt
  • 6 dl vanligt vetemjöl
  • 7 dl fullkornsvetemjöl (jag bytte dock ut det mot grahamsmjöl och rågsikt, eftersom jag redan hade det hemma) 

Hur göra:
  1.  Blanda fem deciliter ljummet vatten med jäst. Rör om och häll därefter ner salt, keso och det mesta av mjölet. Knåda det ordentligt i bunken och låt sedan jäsa i 30 min. 
  2. När degen höjt sig tar du fram den på ett mjölat bakbord och knådar den en gång till. Dela därefter degen i två bitar och forma limpor. Lägg dem på en smord plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. 
  3. Grädda sedan i nedre delen av ugnen på ca 200 grader. I 20-30 minuter. Under gräddningen kan man gärna pensla brödet med lite saltvatten. Då får det en hård och krispig yta.

2 kommentarer:

Anja sa...

recept på brödet tack!!

mamsingen sa...

Tack för receptet! Jag bakade limporna i går och det smakade riktigt bra :)