onsdag 6 februari 2013

Make nätkärlek, not näthat

Jag har just sett kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning - Män som näthatar kvinnor. Det verkar förresten många, många fler ha gjort om jag utläser sociala medie-flödena rätt. En mycket tänkvärd granskning, som jag hoppas bidrar till en förändring av nätklimatet och inte bara faller i glömska när tv-publiken zappar över till nästa kanal.

Näthat är ju tyvärr ingen dold företeelse. De flesta har sett näthatet svart på vitt på dataskärmen, många har själva blivit utsatt förr det. För dem. Näthatarna. Att få höra rösterna bakom några av människorna som blivit hårt ansatta och utsatta; deras känslor, deras tankar om angreppen – det känns viktigt. Inte tysta ner. Visa att det faktiskt gör ont, att man faktiskt blir rädd. Att man inte accepterar det. 

Viktigt också att konfrontera näthatarna, precis som Uppdrag Granskning gjort. För att ställa den enkla frågan: Varför? För att få höra dessa människor bita sig själv i röven när de säger saker som "man ska tänka innan man säger det" ("det" i det här fallet syftar till att Tupac Shakur skulle ha varit en dömd våldtäktsman). För att förhoppningsvis ge dessa människor en tankeställare. 

Jag håller dock med Ebba von Sydow: Det är något missvisande att bara adressera män som näthatare. Det finns näthatare med annat kön också. 
Låt oss nu föra debatten vidare och inte tysta ner att näthatet existerar, men däremot tysta ner näthatarna och utplåna dess existens. Det är inte okej att kränka och hota människor – inte ens i stundens hetta via ett tangentbord. 

(Nät)Kärlek och respekt! 

4 kommentarer:

Lisa sa...

Du är en klok kvinna med ett förnuftigt tankesätt. Jag gillar dina samhällsbaserade inlägg- gärna mer av det. Personer som har vettiga saker att föra fram och dessutom duktig på att formulera sig i ord ska göra det- du är en sådan person.

mami sa...

Instämmer med Lisa! :)

Anna sa...

Lisa: (är det förresten syster Lisa som kommenterat?)Tack! Jag har för avsikt att skriva fler "samhällsbaserade inlägg" för att väga upp för allt blaj som publiceras här. Har redan några inlägg i åtanke som jag skulle vilja få ner i skrift, men du vet hur det kan vara – man måste ta sig tiden och uppbåda ork för att göra det. Men det kommer, var så säker! :)

Lisa sa...

Det är syster! Jag förstår precis vad du menar! Låter fint att du har det i tankarna :)