söndag 24 november 2013

Dubai - störst, bäst och vackrast

När planet går in för landning börjar konturerna av Dubai avteckna sig långt där nere. Konstgjorda öar bildar konstverk i havet. Låga hus intill strandkanten övergår i flera gånger så höga skyskrapor som sträcker sig mot himlen. Därefter mil efter mil med sanddyner, formade av väder och vind. Borta i horisonten färgas himlen röd. 

Väl på marken, incheckade och med magarna fyllda av hotellets sushi, hungrar vi efter att få upptäcka staden från marknivå. Taxin tar oss till Dubai mall, en gång världens största köpcentrum. Idag har kineserna byggt ett större tempel för kommersialismen. 
Ikväll bryr vi oss inte om butikerna. Ikväll tar vi oss ut till den berömda fontänen som enligt resebyråns broschyr ska "göra alla tårögda". Jag har förstås avfärdat denna fåniga beskrivning, men när musik börjar spelas och vattnet dansar i takt känner jag faktiskt hur mina ögon vätskas. Det är bisarrt. Men det är vackert. Intill vattnets skådespel glittrar 828 meter höga Burj Khalifa i takt till fontänens dans. 

I Dubai tycks man inte kunna stava till "lågkonjunktur". Oljetillgångarna börjar sina och man bygger därför de största, bästa, vackraste av allt för att kunna livnära sig på turismen i framtiden. 
I Dubai får man inte visa axlar och knän på offentlig plats och gud nåde en om man pussar sin partner på öppen gata. Det gör man bara inte, för det kan väcka anstöt – hur motsägelsefullt det kan låta i en stad som osar av vulgaritet.
Downtown Dubais skyline med Burj Khalifa lake, där fontänspelet utspelar sig, i förgrunden.
Burj Khalifa är världens högsta byggnad – förstås...

Det kommer mer reseskildringar och bilder från vår tripp snart, men nu måste jag göra mig i ordning för jobbet. Allt kan ju inte vara semester hela tiden....

Inga kommentarer: