söndag 24 mars 2013

Jag släcker ner, men syndar med annat

Släckte ni ner mellan 20.30 och 21.30 igår? Det gjorde vi! 
Såvitt jag kan minnas är det första året jag deltar i Earth hour. Och om jag ska vara ärlig var det mer för att få koppla ner och få en mysig stund utan elektricitet snarare än att manifestera mitt engagemang för miljön (även om jag stod i fönstret och muttrade om vilka förrädare grannarna var, som hade tänt varenda jävla lampa under jordtimmen). För att på riktigt koppla ner "förbjöd" vi faktiskt användandet av all elektronisk utrustning – även mobiltelefoner, surfplattor och kameror. 

Men ärligt talat. Visst är Earth hour en fin idé. Fast leder det verkligen till någon bestående förändring? Kommer folk verkligen ihåg att släcka lamporna när de lämnar ett rum efteråt? Om inte känns Earth hour-deltagande som hyckleri.
Själv är jag i alla fall grym på det. Att släcka lampor eftersom. Det är därför jag tar lätt på den här "manifestera klimatengagemanget-grejen" med Earth hour.

Då har jag istället andra klimatsynder på mitt samvete – som det här med källsortering. Jag sorterar skräpet utifrån de behållare som finns i vårt soprum, vilket inte är många. Det måste jag ta tag i. Och inte under en timme per år, utan varje timme, varje år. Jag återkommer med ett skrytinlägg rörande det när jag fullföljt mitt löfte. 
Stearinljus fick lysa upp vår tillvaro under Earth hour igår. Och givetvis tog jag den här bilden efter klockan 21.30, eftersom jag inte "fick" använda elektronisk utrustning under själva timmen.

Inga kommentarer: