tisdag 8 mars 2016

Tack för allt, feminister!

Första gången som jag minns att jag kom i kontakt med feminism var när jag var omkring 12 år och läste en artikel om rapparen Feven. I artikeln sa hon något i stil med "att vara kvinna och inte feminist är som att spotta sig själv i ansiktet". Där och då bestämde jag mig för att jag minsann också var feminist, även om jag inte var helt på det klara vad begreppet stod för. Men Feven var ju så jäkla cool och om hon sa att det var som att spotta sig själv i ansiktet att inte vara feminist – ja, då ville jag förstås vara som henne. 

Idag har jag så mycket bättre koll på den feministiska ideologin och identifierar mig som feminist fullt ut. Och idag, när det är 8 mars och den internationella kvinnodagen, tänker jag extra mycket på de feminister runt om i världen som kämpat för jämställdhet genom historien. Det är deras kamp som gjort att vi idag har allmän rösträtt, barnomsorg, att kvinnor har rätt att arbeta, rätt till preventivmedel och rätt till abort. Det är deras strid som lett till att män inte har laglig rätt att slå och våldta sina fruar och deras förtjänst att vi kvinnor ens blir myndiga idag. 

Jag är förstås tacksam för den feministiska kampen som bedrivits genom åren varje dag, men eftersom den här dagen finns till för att uppmärksamma ojämställdheten i världen vill jag även uttrycka den tacksamheten. 
Att vara människa och inte feminist, det anser jag är att spotta på de som drabbas av den ojämställdhet som ännu råder. 

Mitt 12-åriga jags feministanthem, hehe.

3 kommentarer:

Ellinor sa...

Alltså Feven var ju den coolaste en visste på den tiden!

Anna sa...

Ellinor: ELLER HUR?! Jag minns väldigt starkt när hon fick en Grammis och skulle hålla tacktal och min pappa tyckte hon var tramsig. Jag blev så kränkt!

Anonym sa...

Den stora orättvisan är att män lever kortare än kvinnor i genomsnitt.

Dubbelt så många män tar livet av sig än kvinnor.