söndag 27 september 2015

Stor konst i Pushkin

Förra lördagen, dagen efter att jag landat i St Petersburg, gav jag och Dennis oss ut på ett litet äventyr till Pushkin. Staden ligger bara 25 kilometer från St Petersburg, men färden dit var en närstudie i den ryska bristen på information. För att göra en lång historia kort var det en smärre vetenskap att köpa tågbiljett, men till slut kom vi fram. 
Målet i Pushkin var Екатерининский дворец, eller Katarinapalatset som det heter på svenska. Palatset är nästan en kilometer i omkrets och byggt för att konkurrera med Versailles, så ni kan ju tro att det var pampigt!

Under tiden vi stod och köade till biljettkassan för att lösa entré tog biljetterna för att gå in i själva slottet slut. Vi fick därmed hålla oss ute i parken, men vi blev inte särskilt ledsna för det. Vi strövade istället runt i barockträdgården där vi hittade och tittade olika byggnader och jättemånga brudpar som poserade för sina bröllopsbilder. Sedan fotograferade vi oss själva med palatset som fond. 

På tåget på väg hem igen satt vi bredvid en excentrisk konstnär, som ritade med bläckpenna på kartongbitar och pratade ryska med mig fastän jag inte förstod någonting. Han gav mig en bild på jungfru Maria och Jesus och delade ut någon konstig frukt till både mig och Dennis. Av oss fick han en Umeå tidning-penna i gåva. Jag hoppas han skapar stor konst med den – lika stor konst som jag och Dennis skapade under mitt besök hos honom.

Inga kommentarer: