torsdag 1 oktober 2015

Mätt och belåten i SPB

När vi hade återvänt till St Petersburg från Pushkin och vinkar adjöss till vår nyfunna, excentriska konstnärsvän lotsade Dennis mig mellan några av stadens, kanske lite förvånande, hippa krogar. 

Kvällen tog sitt avstamp i en utsökt trerättersmiddag med fördrink och hela köret på en bistro. Jag kunde verkligen vräka på i Ryssland eftersom det är mycket billigare där än här hemma. 
Sedan gick vi vidare till en polsk bar med porrig inredning och – kanske det bästa på hela kvällen – en gullig hund som sprang runt mellan borden. När vi hade svept varsin öl och jag klappat hunden färdigt fortsatte vi till en israelisk bar som var så hipp att det nästan var slagsmål om platserna. Efter lite tjafs med en snorkfröken som tjuvhöll stolar till sina låtsaskompisar fick vi dock sätta oss ner. På det stället beställde jag – hör och häpna! – in kaffe. Fast inte vilket kaffe som helst, utan jemenitiskt kaffe. Det smakade väldigt annorlunda, lite åt glögghållet, men var otroligt gott. Jag tror det var en bra taktik att byta ut alkoholen mot koffein för en stund också. 

Kvällen avslutades på det ställe som Dennis utnämnt till sin favoritbar i St Petersburg. Ett litet, mysigt ställe med snygga bartenders som vi spanade på från våra platser vid bardisken. När vi satt där och trånade drog dj:n helt plötsligt igång Spice Girls Wannabe och både jag och Dennis fullkomligt exploderade av lycka. Det blev sittdans och sjunga med och när det till slut var dags att tänka på refrängen sjöng vi Wannabe hela vägen hem så det ekade mellan stenhusen. Ett verkligt fint ögonblick. 

Inte bara under den här kvällen, utan hela resan, imponerade St Petersburgs restaurang- och krogliv på mig. Jag åt och drack otroligt gott på såväl azerbadjanska och georgiska restauranger som på ett veganskt ställe och ett supergulligt café. Och barerna där, de drömmer jag om att ha här hemma.
Jag fotade en bildserie under min resa som vi kan kalla Dennis förtär alkoholhaltiga drycker med stil. Från vänster uppifrån: En mojito på Mickey & Monkeys innan middagen. Ett glas rött på en azerbadjansk restaurang med storslagen inredning. Ytterligare ett glas rött på en georisk restaurang med lika charmig lokal som servitör. En GT på baren med Wannabe i högtalarna. 

2 kommentarer:

Brynte sa...

Jag röstar för en resa första veckan i maj!

Anna sa...

Brynte: Och jag med! :D