torsdag 5 maj 2011

Gör om, gör rätt - eller lägg ner!

Med inspiration av Emmas inlägg om irriterande bloggfenomen listar jag fyra saker jag blir galen av att läsa i bloggar (det är inte för inte jag kallas språkpolisen):

1. Särskrivningar
Given etta som inte kräver någon ingående förklaring. Lär er bara att det heter "döskallering" och inte "döskalle ring", "vattenflaska" och inte "vatten flaska", "fönsterlampa" och inte "fönster lampa" och så vidare. (Exemplifierade med ting jag har omkring mig för att ingen ska känna sig utpekad. Men jag har sett värre särskrivningar, tro mig!)

2. Foto: Google
Sist jag kollade var Google en sökmotor och inte en bildbyrå. Ändå envisas folk med att skriva "Foto: Google" under bilder de hittat när googlat foton för att illustrera inlägg på ett trevligt sätt. Av en slump hittade jag ett av mina foton på en blogg en gång som hade denna bildbyline och jag heter faktiskt Anna. Inte Google.

3. (Stavning?)
När människor använder sig av ett svårstavat ord och sedan slänger in ett "(stavning?)" efter gnisslar jag tänder. Tips till er: Skriv in det svårstavade ordet i den vita sökrutan på ovan nämnda sajt så hittar ni snabbt den rätta stavningen. Det går i princip lika fort som att skriva in åtta bokstäver och ett frågetecken inom parentes. Dessutom slipper jag börja tugga fradga.

4. Motbjudande ord
Lyckligtvis börjar denna era gå mot sitt slut, men det fanns en tid när ett fullkomligt vidrigt ord användes flitigt av en del bloggare. Jag vill egentligen inte skriva ut det, men för att ni ska förstå så kommer det här: "Sockersött".
Smaka på ordet! Och känn sedan den sliskiga beläggning det lämnar efter sig i gommen...

Kan tilläggas att jag inte syftar på någon enskild individ med detta inlägg. Känner du dig däremot träffad - sug åt dig av denna kunskap! Det är för er skull jag ger denna lektion! Och om sanningen ska fram, mycket för min egen skull.

5 kommentarer:

Emma says style, love & rock and roll. sa...

hahaha, word! :D

Elvira sa...

Haha. Visserligen är jag ingen expert på särskrivning. Däremot känner jag hur irriterande det är när de skriver "men han sa endå att..." eller "Det här är det ända jag vill ha" eller "han är bättre en mig". Vi bör helt klart lägga mycket resurser på ordentliga lärare i svenska

Idamari sa...

HAHA! Du är ju grym. Jag blir glad i själen av att läsa det här. Skrattar högt åt att jag inte är ensam om att tugga fradga till hur folk behandlar det svenska språket.

mami sa...

Genetiskt eller? Jag hatar också sär skrivningar!!

Anna sa...

Mami: Herregud, vad fyndigt att illustrera det med att särskriva särskrivning! Det var ett nytt grepp mamma! Jag blir helt lyyyyyrisk av denna klipskhet. Höhö ;)