måndag 30 mars 2009

Fylla i ett par nyktra ögon

I lördags fick jag ett halleluja moment, fast of the bad kind. Helt plötsligt insåg jag varför så många bråk, våldtäkter och slagsmål begås/uppstår i fyllan. Alkohol är ju verkligen är nyckel till vår omoral. Procenthaltiga drycker framkallar helt enkelt Detet hos folk, för att använda Freuds termer.

Efter jobbet i lördags for jag på en fest, främst för att syrran hade ringt mig åttiotolv gånger och sagt att jag var tvungen att komma dit en sväng när jag slutat. Så jag körde dit, helt nykter och stassad i mina fenomenalt snygga arbetskläder. På festen möttes jag av en samling 16-21-åringar, som alla mer eller mindre var fulla som ägg. Det var här jag fick min aha-upplevelse.
För säg den som ligger och spyr under ett matbord, går runt i underkläder bland okänt folk, stoppar korvar i människor underkläder när de sover (eller i det här fallet är däckade) och hånglar offentligt i nyktert tillstånd?
Okej, det sistnämnda gör nog många och det ska självklart uppmuntras (mer hångel åt folket!) men det är nog inte så många som i princip förspelar i en soffa omgiven av massa folk när de är sobra.
Nog har jag sett folk göra (och har ärligt talat själv kanske gjort) värre saker på fyllan, men utifrån mina nyktra ögon sett blev det väldigt pinsamt att se hur folk släpper spärrarna när de polat ihop med sin kompis Flaskan.

Det som också var lite roligt var att Lisa ville ha dit mig för att hon skulle para ihop mig med en kille som tydligen hade snackat om mig. När jag väl träffade på honom i folkhavet började han snacka på som fan tills han (antagligen) såg att jag inte befann mig i samma tillstånd som sig själv. Är du nykter eller? frågade han nämligen helt plötsligt, med en ton som fick det att framstå som att nykterhet var en psykisk sjukdom klockan tolv en lördagsnatt. Och när jag svarade jakande och han insåg att jag skulle komma ihåg allt han sagt dagen efter blev han helt plötsligt väldigt mindre pratglad.
Vilket inte var mig emot, eftersom jag varken känner ett behov av manligt sällskap (med undantag mina killkompisar, såklart!) eller vill ha en kille som stämplar en som "nyktopat" för att man själv inte är i gasen.

Jag vill absolut inte moralisera om människors dryckesvanor, eftersom jag själv är av samma skrot och korn som de jag fick skämmas för i lördags. Dessutom gjorde de ju inte något farligt, bara saker som de själva fick rodna över när de vaknade upp med betongkepa i söndags. Men prova själv att gå på en fest nykter någon gång, och se om du tycker att alla fyllegrejer folk gör är lika roliga då när du (förhoppningsvis) har ditt vanliga hyfs intakt.

En bra sak med alkohol är ju dock att den får en att se så himla snygg ut...

1 kommentar:

Anonym sa...

Du behöver inte skynda på Anna."Vadet" gäller inte längre, blev lite fuskvarning.... :-)